Reception House . Taifong Golf Club

YEAR

2010 - 2014

LOCATION

Taiwan, Chang Hua County

TYPE

Civic

DESCRIPTION

The first building in the major renovation of Taifong Golf Course has been completed. It is to be known as (The) Siza House.

It is one of those buildings that surprise us, because as we move about it, it is always different, intriguing, dynamic, but not intrusive.

Exposed concrete, angular cuts, openings and solid surfaces, shadows and reflections coming down fromabove, falling on the building.

Nestled into the slope, the building has four storeys along the Golf Course approach avenue and has one storey where it is level with the Green.

Having all the facilities that allow it to function as a Club House during the period of the building works for the other buildings that are planned – Club House, Tea House and Gate House -the future function of this building is to support and complement activities connected with the game of Golf.

Now that it is possible to visit the building, it is impressive for the scale of the spaces, their hierarchy and their function.

Light and shadow are perfectly handled, creating spaces that are either more tranquil and separate from the play, or more inclusive and connected with it.

The exterior spaces are set in a sequence that facilitates the movements that are specific to the game: the waiting, the warm up, the beginning and ending.

In the context of a very dramatic landscape, the building is set into its background; however a small volume stands out. A patio, formed by three exposed concrete walls to the exterior and a panel of silver coloured tiles to the interior, provides a pause in a place where art merges with nature.

Nothing is haphazard, nothing is unjustified. The relationship between space and function is everything.

 

Carlos Castanheira

+ -

DRAWINGS

CREDITS

Architects:

Álvaro Siza

with

Carlos Castanheira

Office in Portugal:

CC&CB – Architects, Lda.

Project Architect:

Pedro Carvalho

Project Team:

Édulo Lins

Elisabete Queirós

Joana Soeiro

Susana Oliveira

Creative Integration Consultant:

Xue Xue Institute, Xue Xue Foundation

Office in Taiwan:

Ho+Hou Studio Architects + Studio Base Architects

Project Coordinator:

Jen Suh Hou

Albert Ho

Collaborators:

Si Yin Wu

Principal in charge:

Ming Wei Hwang

Collaborators:

CJ Wang

Chao-Yu Chen

Hsuan-Mu

Huang, Mark Sun

Project management & construction supervision:
HO+HOU Studio Architects + Studio Base Architects
Consultants:
Climatization:
G E T –
Thermal Management System, Lda
Structure:
Envision Engineering Consultant
Electricity:
Majestic Engineer Consultants, INC
Mechanical Installations:
HungChun Engineer Consultant
Construction Company:
Lee Ming Construction
Total Building Area
3 500 m2

Photography:                  

Fernando Guerra – FG+SG

Fotografia de Arquitectura

FEATURED ON