Research and Design Center . AMORE PACIFIC

YEAR

2007 - 2010

LOCATION

South Korea, Yongin-Si, Geyeonggi-do

TYPE

Corporated

DESCRIPTION

The Research an Design Center building is big because the brief was big.

Parking in the basement. Social and technical areas in the semi-basement. Research and work areas in two floors that are raised above the ground in order to maintain the relationship of spaces and views.

The social areas are made up of exhibition areas for the company’s art collection, meeting rooms, a restaurant and two conference rooms, one of which is in the form of an amphitheatre. And the Health Club.

The research floors are as open as possible, in accordance with the express wishes of the client, who was clearly impressed by the relationship between spaces in the Library of Aveiro University, and in accordance with the need to ventilate and dissipate smells and fumes and to guarantee safety and for the other technical conditions typical of a laboratory.

The base; the building which forms the base is clad with slabs of slightly rough black granite.

Over this building there is a partially landscaped terrace where the confluence of pathways and the separation of that which is on the ground and that which is suspended in cantilevers occurs.

The volume of the laboratories is almost entirely clad in a double skin glazed screen on a metal structure.

The faces and details vary between zinc and white marble, differentiating between spaces and also between functions.

Despite being a box or a container for functions, the richness in the simple use of materials transforms it into a kind of Pandora’s Box in reverse, out of which come the most beautiful things that transform the least beautiful women in the kingdom of Korea.

 

Carlos Castanheira

+ -

DRAWINGS

CREDITS

Architects:      

Álvaro Siza

with

Carlos Castanheira

and

Kim Jong Kyu

Office in Portugal:

CC&CB – Architects, Lda.

Project  Architect:

Pedro Carvalho

Project Team:                    

Eliana Sousa

Im Yo Jin

Ricardo Serra

João Figueiredo

Office in Korea:

M.A.R.U.

Metropolitan Architecture  Research Unit.

Project Coordinator:

Kim Soo Young

Collaborators:                    

Min Jun Kee

Jang Byut

Kim Yong Soon

Lee Zoo Hwa

Structure:

HARMONI –

Structure Engineering

Mechanical Installations:

HANNA –

Consulting Engineers

Electricity:

HANYANG  –

Total Electrical Engineering & Construction

Construction Company: 

DAEUM

Site area:   

26 029 m2

Photography:                     

Fernando Guerra FG+SG

Fotografia de Arquitectura

FEATURED ON